03.08.2020 |
Territoris.cat

El Pla d'Urgell ha estat un model de referència del fet comarcal

Emotiu acte de commemoració dels 25 anys de la constitució de la comarca del Pla d'Urgell, en el que es va destacar el fet de ser una comarca volguda, i model de referència en el desenvolupament i consolidació.

Pujol, amb els alcalde i conseller del quart de segle del Consell Comarcal.
Pujol, amb els alcalde i conseller del quart de segle del Consell Comarcal.
El Pla d'Urgell ha estat un model de referència del fet comarcal

El Consell Comarcal del Pla d'Urgell va celebrar aquest dissabte els 25 anys de la seva constitució, en un acte en el qual hi van participar, els presidents i consellers que han format part de l'ens en aquest quart de segle. Com ha convidat d'honor l'acte va comptar amb la presència de l'expresident Jordi Pujol, qui va recordar com es va gestar la creació de les noves comarques, i el significat que han tingut per al territori.

Pujol va destacar el model d'èxit que ha constituït la comarca del Pla d'Urgell, que va atribuir a l'interès i l'empenta que ha tingut Mollerussa com a capital, una actitud, que segons l'expresident ha estat primordial per al seu desenvolupament.

En el decurs de l'acte hi van intervenir l'actual president del Consell Comarcal Francesc Fabregat, qui va exposar que la força dels elements identitaris van provocar la unió dels setze municipis d’una manera natural. Fabregat també ha agraït a les comarques veïnes la seva comprensió en veure com alguns dels seus pobles se’n desmembraven per a constituir la nova comarca i ha comparat aquest procediment amb el qual viu Catalunya actualment: 25 anys més tard ens reafirmem com a plaurgellencs i gaudim d’una excel·lent relació amb les comarques del voltant.

Tant de bo, si Catalunya escull la plena sobirania, d’aquí a 25 anys puguem celebrar-ho igual.

Per la seva banda el president de la Diputació de Lleida Joan Reñé, i president del Consell Comarcal entre 1995 i 1999 i entre 2004 i 2011, ha qualificat el Pla d’Urgell com 

la comarca volguda, exitosa i model de referència.Reñé ha destacat el compromís dels governants del Pla d’Urgell al llarg d’aquests 25 anys i l’altíssim consens que sempre hem demostrat a l’hora d’establir tots els serveis que han millorat la qualitat de vida dels comarcans.

Reñé va tancar la seva intervenció fent referència al projecte de la Llei sobre la Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, aprovat ahir pel Consell de Ministres per tramitar-lo al Congrés.
Paradoxes de la vida: avui celebrem l’èxit d’una reivindicació comarcal, mentre divendres Madrid aprovava una llei que vol trencar de soca-rel el nostre model. Haurem de ser contundents en defensar els petits municipis.

També va intervenir en l'acte l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que va fer especial incidència en el fet que ara ningú es qüestiona la realitat comarcal: Mollerussa es reafirma al servei dels pobles de la comarca i del país. Som el que som i sabem d’on venim i, gràcies això, sabem cap a on anem.

L’acte de celebració es va iniciar amb la projecció d’un audiovisual commemoratiu dels 25 anys d’existència de la comarca produït per l’Institut d’Estudis Comarcals (IECPU). També es va dur a terme el lliurament d’una bandera del Pla d’Urgell a cadascun dels alcaldes actuals i als representants dels nuclis dels Arcs i de Vallverd així com una particel·la de la sardana dels 25 anys del Pla d’Urgell. I un cop finalitzat l'acte institucional es va visitar l’exposició dels 25 anys, que conté material gràfic sobre com es va gestar el Pla d’Urgell, com es va aconseguir i com és actualment la comarca, i finalment.

L'acte es va cloure amb la ballada de la sardana dels 25 anys, en la que hi van participar divuit balladors, que representaven a cadascun dels pobles de la comarca.

El Parlament de Catalunya va aprovar la constitució de les tres comarques noves, el Pla d’Urgell, el Pla de l’Estany i l’Alta Ribagorça el març de 1988; mesos més tard, el 27 de juliol de 1988, l’Ajuntament de Mollerussa acollí la constitució del Consell Comarcal del Pla d’Urgell i s’escollí president Ramon Pallàs, alcalde de Miralcamp.
 

El Pla d'Urgell ha estat un model de referència del fet comarcal
comentaris