Taller sobre violència masclista pels alumnes de secundària del Pla d'Urgell

L'àrea de Joventut del Consell Comarcal del Pla d'Urgell ha iniciat uns tallers per sensibilitzar sobre la violència masclista, una iniciativa que s'afegeix a l’oferta de tallers sobre prevenció de drogodependències o intel·ligència emocional.

Taller sobre el consum de tabac en els centres escolars de la comarca.
photo_camera Taller sobre el consum de tabac en els centres escolars de la comarca.

Els Serveis Comarcals de Joventut i l’àrea de Prevenció de Drogodependències del Consell Comarcal del Pla d’Urgell han organitzat tallers de prevenció de violència, intel·ligència emocional, consum de tabac, consum d’alcohol i consum de cànnabis dirigits a alumnes d’ESO de la comarca, la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) i del Pla de Transició al Treball (PTT).

El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Francesc Fabregat, que ha presentat els tallers per al nou curs, ha destacat que

enguany incorporem un nou taller, de prevenció de la violència, que se suma als que oferim des de 2007. Amb aquestes accions busquem conscienciar el jovent d’algunes pautes de comportament i també retardar tot el que es pugui l’edat en què molts joves experimenten amb substàncies.


De fet, a través del foment de la reflexió, es dóna estratègies per tal que els joves puguin tenir criteri propi, ja que la pressió que exerceixen els altres en els adolescents és un element molt potent que s’ha de treballar des d’edats primerenques i des de diversos àmbits, fins i tot el familiar.

En aquest any acadèmic, per primera vegada, Joventut oferirà un taller de prevenció de violència dirigit a alumnes de 3r d’ESO, de la UEC i del PTT. Durant tot el curs, en almenys una sessió mensual, els alumnes abordaran els estereotips de gènere, el mite de l’amor romàntic –vincle que s’estableix dins de la parella- i els tipus d’abusos que es donen entre nois i noies. Amb aquests tallers es pretén fer visibles estereotips que hi ha en la societat i que els joves assumeixen i es vol reflexionar sobre la relació home-dona perquè els alumnes puguin desenvolupar un criteri propi.

Dirigit als alumnes de 4t d’ESO, de la UEC i del PTT, Joventut també oferirà un taller d’intel·ligència emocional per a tractar l’autoestima, les habilitats socials i comunicatives i la resolució de problemes. Aquest taller té l’objectiu de donar eines als joves per a construir un criteri propi, fomentar l’autoreflexió i, en resum, prevenir les conductes de risc.

De la seva banda, l’àrea de Drogodependències també oferirà tallers sobre consum de tabac, alcohol i cànnabis. Els alumnes de 1r d’ESO, rebran informació sobre el tabac perquè en retardin el consum, en sessions emmarcades en el dia mundial sense tabac. Per als alumnes de 2n d’ESO, que es troben en edat de començar a sortir a bars i discoteques, s’aborda els perjudicis del consum d’alcohol. L’èxit de la prevenció consisteix a treballar els problemes del consum abans que es donin les conductes de risc. Cal tenir en compte el tabac i l’alcohol són les drogues legals que més consumeixen els joves. Ara bé, com que a mesura que augmenta l’edat, incrementa el risc de consum de cànnabis, a 3r d’ESO els alumnes participen en un taller sobre els
mites urbans i la normalització que determinats grups fan del consum de cànnabis.

comentaris