02.10.2022 |

Torregrossa retira el monument feixista dels jardins municipals

Els operaris troben una ampolla a l'interior del monument amb un document al seu interior, que segons els veïns del municipi, hi consta els noms de les persones que van treballar en la construcció.

els operaris van protegir les peses que contenien els símbols.
els operaris van protegir les peses que contenien els símbols.
Torregrossa retira el monument feixista dels jardins municipals

A primera hora del matí d'aquests dimarts, les màquines iniciaven els treballs per retirar el monument amb els símbols feixistes que es trobava als jardins municipals de Torregrossa. Els operaris han retirat un a un els blocs de pedra i els han traslladat a un magatzem municipal a l'espera que el consistori decideixi què es farà amb les restes.

Al moment de retirar un dels darrers blocs del monument ha aparegut una petita ampolla de vidre tapada amb un tap de suro i un paper cargolat a l'interior. Els operaris han avisat la regidora de cultura de l'Ajuntament, Mª Josep Iñíguez de la troballa i ha estat ella mateixa l'encarregada de retirar-la de les obres.

Alguns dels veïns més grans que es trobaven al lloc ja havien anunciat que es podria trobar alguna cosa a l'interior, basant-se en la memòria oral de les famílies. Segons aquests testimonis es va deixar escrit el nom de les persones que van participar en la construcció del monument.

L'alcalde de Torregrossa Josep M. Puig, que es trobava allà, juntament amb la regidora, van decidir traslladar la troballa a la Universitat de Lleida, per tal que siguin els experts en arqueologia els que obrin el recipient i puguin treure el paper de l'interior per tal esbrinar el que contenia.

L'actuació també inclou la retirada d'un segon monument que es troba als jardins, el qual es tracta del monòlit de l'època democràtica, una construcció de dimensions més petites. Un cop aquest sigui desmantellat, la part que conté les inscripcions es col·locarà en el cementiri de la localitat.

Segons manifestacions de l'alcalde Josep M. Puig, aquesta acció no és altra cosa que donar resposta a l'acord de ple del passat mes de desembre en què tots els grups municipals van estar d'acord en retirar ambdós símbols dels jardins municipals. Puig va afegir que amb aquest acte Torregrossa ha de tancar una pàgina de la seva història i mirar al futur, per tal de que les noves generacions entenguin i valorin aquesta decisió.

L'alcalde va assegurar que no es tracta de complir cap llei, ni de estar en contra de rés ni de ningú, tan sols es tracta d'un acte de normalitat en una democràcia consolidada, i una decisió que s'hauria d'haver pres fa anys.

Puig va explicar que el consistori te previst un pla d'integració d'aquest espai als jardins municipals, per la qual cosa s'han demanat propostes que tindrien relació amb l'aigua, donat que aquest indret havia estat una antiga bassa, de fet es coneixia com el parc de la bassa.

Torregrossa retira el monument feixista dels jardins municipals
comentaris