Lleida, seu de l'Internacional Wine Business Meetings

La Cambra de Comerç organitza fins dimecres una nova edició d'aquest congrés on els cellers catalans donen a conèixer els seus vins i caves a importadors polonesos i txecs

Un celler amb la representant d'una empresa importadora polonesa o txeca en la 17a edició de l'Internacional Wine Business Meetings, a la Llotja de Lleida.

Data de publicació: dimarts 18 d’octubre del 2022, 13:18

Localització: Lleida

Autor: Salvador Miret
photo_camera Un celler amb la representant d'una empresa importadora - Foto: Salvador Miret

La ciutat de Lleida acollirà fins dimecres la 17a edició de l'Internacional Wine Business Meetings, que té enguany com a països convidats Polònia i la República Txeca. Aquest congrés reuneix un total de 23 cellers de 18 Denominacions d'Origen diferents, la majoria catalans però també d'altres indrets de l'Estat. D'aquesta manera, els cellers tenen l'oportunitat de donar a conèixer els seus vins i caves a les 12 empreses importadores d'aquests dos països que assisteixen a la trobada, organitzada per la Cambra de Comerç de Lleida.

L'objectiu és fomentar vincles comercials entre empresaris, productors i els principals importadors del sector per incrementar les exportacions a mercats com ara el polonès o el txec on el consum de vi i cava ha crescut els darrers anys

L'Internacional Wine Business Meetings consta de tres jornades d'intercanvi entre cellers i importadors de vins i caves. La trobada, organitzada per la Cambra de Comerç amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, pretén donar a conèixer la qualitat i diversitat dels vins catalans entre els importadors polonesos i txecs participants, establir llaços de relació entre empresaris, productors i importadors i, d'aquesta manera, augmentar les exportacions de vins catalans, segons ha indicat Jordi Quejido, responsable d'Internacionalització de la Cambra de Comerç de Lleida.

En aquests tres dies, l'Internacional Wine Business Meeting ha programat diverses accions. Per una banda, reunions entre representants dels cellers i importadors polonesos i txecs, que tenen lloc aquest dimarts i dimecres a la Llotja de Lleida. Així mateix, també s'han previst dinars de treball, així com visites privades a cellers, concertades entre cellers i importadors.

"No hi ha promoció que rebre la gent de fora a casa teva i que conegui de primera mà el teu paisatge i el teu espai", ha remarcat Carlos Mora, responsable d'exportació de Castell del Remei. Aquest celler lleidatà ja treballa als mercats polonès i txec però ara pot donar a conèixer de primera mà als importadors amb què ja treballa el celler i les vinyes. La responsable del celler Mas Blanch i Jové, Sara Jové, ha explicat que estan comercialitzant vins a una part de Polònia. "Ens interessaria fer nous contactes pel canal Horeca i en ciutats on no som presents, i a la República Txeca de moment no venem, així que qualsevol cosa que pugui sortir, serà benvinguda", ha dit Jové.   

La representant de l'empresa importadora polonesa Dom Wina SP, ha destacat la gran diversitat de vins catalans, ja siguin blancs, negres, rosats o orgànics i també d'escumosos, que permeten atendre diferents perfils de client. Ales Svoboda, de l'empresa importadora txeca La Caoba, ha assenyalat que ja importen alguns vins espanyols però que volen ampliar el seu catàleg i, per això, valora positivament la trobada comercial que se celebra a Lleida per conèixer vins i caves catalans.

Creix el consum de vi a Polònia i la República Txeca

Amb una dimensió de 1.533 milions de dòlars l'any 2021, el mercat de vi a Polònia està en auge, aspecte que queda demostrat amb el fet que fins i tot en temps de pandèmia el sector ha crescut un 4,25% l'any 2020 i un 13,05% el 2021. Pel que fa a les previsions, s'estima que l'any 2025 el sector facturarà 2.420 milions de dòlars (2.279 milions en vins tranquils, 99 en escumosos i 42 en fortificats). En aquesta línia, Polònia, amb un volum total d'importacions de 368 milions de dòlars i 140.000 tones, és un mercat dominat pels vins italians amb un 30% de la quota de mercat, seguits dels vins alemanys (12,3%), francesos (12,2%), americans (12%) i espanyols (9,5%).

De la mateixa manera que en cas d'Eslovàquia, la República Txeca és un gran consumidor de cervesa (el primer del món), però el consum de vi està creixent i se situa en els 20 litres per càpita

Per la seva part, el mercat de la República Txeca va importar el 2021 vins per valor de 180 milions de dòlars, un 15% més que l'any anterior. Els principals proveïdors són Itàlia, Alemanya i França, seguits per l'estat espanyol.

Comentaris