Projecte 'Aliança i4Vi' per fer més competitiu el sector del vi a Catalunya

El projecte Aliança i4vi parteix de l’embrió format per l’INCAVI i l’IRTA, un grup de treball que s’ha avançat en diversos projectes i assajos en finques experimentals compartides, i que ara s’amplia amb la incorporació de la Universitat Rovira i Virgili i el Centre Tecnològic del Vi de Falset
La consellera Jordà, amb els representants dels ens participants en Aliança i4vi ©AccioClimatica
photo_camera La consellera Jordà, amb els representants dels ens participants en Aliança i4vi ©AccioClimatica

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centre Tecnològic del Vi de Falset (VITEC) van formalitzar aquest dimecres a Falcet l'acord per fer possible el projecte Aliança i4vi. Es tracta d'una iniciativa que té com a objectiu dotar a Catalunya d’una major infraestructura per avançar en l’aplicació de noves tècniques per afrontar els reptes presents i futurs de la vinya i el vi, que compta amb l'aixopluc del Departament d'Acció Climàtica.

Denominacions d'Origen dels vins catalans
Denominacions d'Origen dels vins catalans

El projecte Aliança i4vi parteix de l’embrió format per l’INCAVI i l’IRTA, un grup de treball anomenat i2vi, on durant dos anys s’ha avançat en diversos projectes i assajos en finques experimentals compartides, i que ara s’amplia amb la incorporació de la Universitat Rovira i Virgili i el Centre Tecnològic del Vi de Falset.

Arxiu, verema en els cellers de la DO Costers del Segre ©Territoriscat
Arxiu, verema en els cellers de la DO Costers del Segre ©Territoriscat

El Departament d’Acció Climàtica posa així a disposició del sistema de recerca del país les seves dues eines més destacades en aquest àmbit: l’INCAVI, institut creat el 1980, hereu de les antigues estacions enològiques de Vilafranca i Reus (fundades a principis del segle XX) per donar respostes a agricultors i empreses; i l’IRTA, el centre de recerca transversal per a tot el sector agroalimentari català, que també genera coneixement en un dels conreus més rellevants del país.

Els objectius que preveuen assolit les institucions implicades

La complicitat de l'INCAVI, IRTA), la URV, i el VITEC de Falcet, pretèn respondre a reptes com són lʼadaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic; la sostenibilitat vitivinícola entesa com a mediambiental, però també social i cultural; i la millora del posicionament dels vins catalans.

Les principals línies de treball de lʼi4vi respondran a les actuals tendències del sector: ceps resistents, agricultura de precisió, reducció del coure, biodiversitat i vinya, llevats de terrer, nous sistemes de vinificació, nous productes per donar resposta a noves demandes del mercat, entre altres.

Pel que fa a les principals accions concretes en àmbit d'R+D+I, consistiran en la preparació i presentació de grans projectes en convocatòries amb fons de finançament públic, que tinguin capacitat de generació de coneixement avantguarda, innovació transformativa, i també projectes vinculats a agricultura regenerativa i a adaptació de la vinya al canvi climàtic i als episodis de sequera.

En l'àmbit de la transferència, es treballarà en la realització de jornades tècniques i altres activitats en els àmbits esmentats, i l'organització d'una jornada tècnica anual de referència per al sector. Finalment, en l'àmbit de la formació, es reforçaran les activitats formatives ja existents i se n'organitzaran de noves en els aspectes clau dels diferents àmbits, a fi i efecte de conèixer les metodologies i aplicacions de noves tècniques, nous conceptes o nous productes.

Acte de presentació de l'acord de treball

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà ©AccioClimatica
La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà ©AccioClimatica

L'acte de dimecres va estar presidit per la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà que va assegurar que es tractava d'un acord històric, ja que s'hi suma la ciència, la formació, la recerca, el desenvolupament i la transferència, i tot això enforteix un sector mil·lenari, el de la viticultura i enologia, per afrontar tots els reptes.

Per Jordà, és imprescindible que el sector s'adapti a un canvi de clima, d'hàbitats i de formes de consum, i precisament aquesta nova cooperació, que pivota en la sostenibilitat ambiental, però també social i cultural, dona la força i les eines per seguir endavant

El rector de la URV i president de VITEC, Josep Pallarès va destacar que “si volem que la recerca i el coneixement que generem les universitats siguin realment motor de transformació i, a més de donar respostes als reptes actuals, ens permetin anticipar els canvis que han de venir, necessitem aliats. Per això ens hem posat d’acord quatre institucions capdavanteres en el sector, per maximitzar recursos i obtenir més qualitat, més quantitat i més rigor en la recerca”.

Comentaris