Un estudi demostra la relació directa entre les aromes de les plantes d'una finca i les del vi en l'elaboració vitivinícola

La investigació -mitjançant la identificació de 168 plantes presents a les cinc vinyes estudiades- ha descobert que cada parcel·la té un entorn botànic específic, juntament amb un entorn diferenciat i únic que està format per desenes de plantes que configuren el seu paisatge visual i aromàtic
El paisatge botànic a l'entorn de les vinyes ©Incavi
photo_camera El paisatge botànic a l'entorn de les vinyes ©Incavi

L'edifici Palau Robert de Barcelona ha acollit la presentació de l'estudi on s'ha pogut fer un tast dels vins derivats del projecte i s'ha pogut comparar els perfums de cada parcel·la analitzada. L'acte ha comptat amb la presència de la directora general de l'INCAVI, Alba Balcells Barril; el propietari del celler Vinyes Domènech, Joan Ignasi Domènech; el mànager d'INNOVI, Eloi Montcada; i el doctor i investigador de l'INCAVI, Enric Bartra.

La investigació -mitjançant la identificació de 168 plantes presents a les cinc vinyes estudiades- ha descobert que cada parcel·la té un entorn botànic específic, juntament amb un entorn diferenciat i únic que està format per desenes de plantes que configuren el seu paisatge visual i aromàtic. 

La varietat del raïm, el terreny, el sòl, el microclima i l'entorn de la vinya afecten directament en la singularitat d'un vi i el seu caràcter

El paisatge botànic a l'entorn de les vinyes ©Incavi
El paisatge botànic a l'entorn de les vinyes ©Incavi

L'estudi es va iniciar l'any 2019 per un grup operatiu format per cinc cellers que van posar el focus en identificar la relació directa que hi havia entre les aromes de les plantes d'una finca de vinya i les aromes finals d'un vi cultivat allí, com és el cas demostrat de terpienol, eugenol i polimercaptans. També, la recerca ha volgut ampliar el concepte de terrer o terroir mitjançant el reconeixement dels serveis sistèmics de les plantes que envolten una finca de vinyes que delimiten el factor de qualitat i de valor afegit pels cellers i consumidors. 

Els cellers que van participar en el projecte són; Vinyes Domènech de la DO Montsant; Perelada de Denominació d'Origen empordanesa; LaFou de la Terra Alta; La Gravera de Costers del Segre i Can Feixes del Penedès, que van ser coordinats pel clúster vitivinícola d'INNOVI, juntament amb el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l'INCAVI com a centre de recerca.

La part pràctica de l'estudi s'ha fet entre el 2020 i el 2021. Primer van seleccionar una parcel·la de cada celler en qüestió i en van dissenyar un inventari botànic, després van extraure un destil·lat de les plantes de cada vinya i finalment van analitzar el vessant instrumental i sensorial dels vins. També, es van analitzar 73 compostos aromàtics i es van agrupar en 17 famílies

"Amb un major coneixement de les plantes aromàtiques i les aromes que tenen el vi, es podrà aprofundir també en una singularització major dels vins de cada celler i per tant, una major competitivitat, que és el que des de l'INCAVI busquem en projectes com aquest", esmenta Balcells.

La recerca vitivinícola també ha incidit en l'aspecte ambiental de restaurar, preservar i millorar la biodiversitat, al mateix temps que es vetlla per promoure el coneixement i prendre consciència de les plantes de l'entorn de les parcel·les. Tanmateix, l'investigador de l'INCAVI, Enric Bartra ha destacat que és important comptar amb aquest tret diferencial de sostenibilitat i autenticitat en els productes com és la conservació de les plantes autòctones i la producció ecològica, per tal que el consumidor ho tingui en compte a l'hora de valorar el vi. 

El projecte ha estat finançat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020 del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural

Comentaris