El Concurs de Vins de la DO Costers del Segre designa l'Olivera V89 de la Cooperativa L’Olivera, Millor Blanc amb Criança

En terres urgellenques el Gualech Reserva Especial 2017, del celler Analec de Nale, va obtenir el premi al millor vi escumós de la DO Costers del Segre 2022
Els elaboradors dels millors vins de la DO Costers del Segre ©JosepAPérez
photo_camera Els elaboradors dels millors vins de la DO Costers del Segre ©JosepAPérez

Cérvoles Estrats 2019, del celler Cérvoles de la Pobla de Cérvoles, és el millor vi de la DO Costers del Segre d'aquest 2022, segons va considerar el jurat del primer Concurs de vins de la DO Costers del Segre, el celler del grup Tomàs Cusiné també va aconseguir el guardó al millor vi Negre amb Criança pel Cérvoles 2019.

Els elaboradors dels millors vins de la DO Costers del Segre ©JosepAPérez
Els elaboradors dels millors vins de la DO Costers del Segre ©JosepAPérez

Els guardons es van lliurar en el marc de l'acte que va tenir lloc aquest dijous en el Cafè del Teatre de l'Escorxador, conduit per l'actor i periodista Fermí Fernández; organitzat per la DO Costers del Segre, amb el suport de la del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i la coordinació tècnica dels Premis Vinari.

En aquesta primera convocatòria la DO Lleidatana va qualificar més d'un centenar de vins de vint-i-set cellers en el tast que van dur a terme el passat dilluns vint sommeliers en l'aula taller de la Seu Vella. El jurat va qualificar Vi Blanc Jove, Vi Blanc Criança, Vi Rosat, Vi Negre Jove, Vi Negre Criança, Vi Escumós, Millor Macabeu monovarietal. 

Fermí Fernández presenta el Premis DO Costers del Segre ©JosepAPerez
Fermí Fernández presenta el Premis DO Costers del Segre ©JosepAPerez

Negre amb Criança

El jurat del certamen també va designar en la categoria del vi Negre amb Criança el Saó Expressiu 2019 del Celler Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cèrvoles amb la medalla de plata, i el bronze pel vi Raimat El Molí 2018 del celler Raimat de Lleida.      

Blancs amb Criança 

En categoria Millor Blanc amb Criança, el guanyador és L’Olivera V89 de la Cooperativa L’Olivera de Vallbona de les Monges. La medalla de plata ha estat pel vi Saó Blanc 2021 del Celler Mas Blanch i Jové i, el bronze, pel Roc de Foc 2014 del Celler Clos Pons de l’Albagés.

Reconeixement als Macabeus

Un premi especial per aquesta varietat que l’organització justifica “perquè el raïm macabeu és una de les varietats blanques més plantades del territori i és una varietat cent per cent autòctona, perfectament adaptada al territori i que dona com a resultat vins excepcionals i que garanteixen aquesta singularització i definició d’aquesta regió al món”. El guardó va recaure també al vi L’Olivera V89 é de la Cooperativa L’Olivera de Vallbona de les Monges.

Negres joves

El premi al millor Vi Negre Jove es va atorgar en el Petit de Sanui Negre 2020 del Celler de Sanui de Lleida. El Siós Nature 2021 de Costers del Sió de Balaguer ha estat medalla de plata; i el Sot Neral Syrah 2021 del celler Carviresa de Tàrrega, medalla de bronze en aquesta categoria.

Blancs joves

En relació amb el millor vi Blanc Jove, el guanyador és l’Espurlent 2021 del celler El Vinyer de Fígols de Tremp. La segona posició en aquesta categoria ha estat pel Celistia Blanc 2021 del celler Costers del Sió, mentre que el Petit Saó Blanc 2021 de Mas Blanch i Jové ha estat el tercer classificat.

Rosats

El vi Cristiari Rosat 2021 del celler Vall de Baldomar del municipi de Baldomar d'Artesa de Segre, va ser considerat com a millor vi Rosat. En aquesta categoria, la plata va ser pel Sot Neral Garnatxa 2022 del celler Carviresa de Tàrrega i, el bronze, pel vi Vola Vola Papallona 2021 del celler Mas Ramoneda d’Artesa de Segre. 

Escumosos

I en terres urgellenques el Gualech Reserva Especial 2017, del celler Analec de Nalec, va obtenir el premi al millor vi escumós de la DO Costers del Segre 2022.

Premi a la Millor Iniciativa Sostenible

La DO Costers del Segre va atorgar al celler Raimat aquest premi “per dur a terme pràctiques com el reg eficient amb font d’aigua pròpia i reg per gravetat. També per realitzar una viticultura de precisió mitjançant teledetecció, o fer millores en la biodiversitat de les vinyes amb coberta vegetal, entre altres coses”. Així ho han manifestat els organitzadors del certamen que valorat les diverses certificacions oficials que té aquest celler com els segells ecològics i de producció integrada o el Wineris for Climate Protection. Cal recordar que celler Raimat compta amb més de 700 hectàrees sostenibles i ecològiques, i té més d’un centenar d’espècies de flora i fauna. A més, fa una aposta ferma, des de fa temps, per la producció ecològica que pretén que arribi al 100%.

Vins de la DO Costers del Segre ©JosepAPérez
Vins de la DO Costers del Segre ©JosepAPérez

DO Costers del Segre

Aquest premi s'emmarca en la línia d’actuació de la DO Costers del Segre que és pionera a l’estat espanyol en desenvolupar un programa propi de sostenibilitat. En aquest sentit, des de la denominació d’origen lleidatana es creen, defensen i promouen pràctiques de prevenció dels recursos que garanteixin una bona salut ambiental, viabilitat econòmica i responsabilitat social. Una manera de fer que pensa en un futur on el sector vitivinícola pugui continuar sent un pilar econòmic i social important en el territori i, sobretot, perquè es pugui garantir un relleu generacional amb garanties.

Comentaris