Presenten els vins elaborats pels cellers Cérvoles, L'Olivera, Mas Blanch i Jové, Raimat, i l'INCAVI, amb la varietat Trobat

El projecte ha arribat a una primera fase de producció experimental amb Trobat, una varietat antiga i gairebé desapareguda de raïm negre molt característica de les comarques de Ponent.
Tast de les vinificacions de Trobat a la DO Costers del Segre ©JosepAPérez
photo_camera Tast de les vinificacions de Trobat a la DO Costers del Segre ©JosepAPérez

La Denominació d'Origen Costers del Segre, amb la col·laboració de Slow Food Terres de Lleida - Cultures Trobades i L'Olivera treballen des de fa uns anys en la recerca del patrimoni vitícola de Ponent i el Pirineu. Un treball en el qual hi ha participat  l'ampelògraf francès, Jean-Michel Boursiquot que va dur a terme prospeccions en vinyes antigues d'autoconsum en les subzones de Garrigues i la Vall del Riu Corb.

Visita de Jean-Michel Boursiquot a les finques de Garrigues i la Vall del Riu Corb ©CulturesTrobades
Visita de Jean-Michel Boursiquot a les finques de Garrigues i la Vall del Riu Corb ©CulturesTrobades

Cultures Trobades ha realitzat prospeccions de vinyes antigues, identificació i conservació de les varietats, bàsicament a la comarca de la Noguera però també a l'Urgell, l'Alt Urgell i el Pallars Jussà. Recerca que s'ha dut a terme en una seixantena de vinyes velles, en les quals s'han registrat prop de 400 ceps i distingit també una seixantena de varietats.

Tast de les vinificacions de Trobat a la DO Costers del Segre ©JosepAPérez 4
Tast de les vinificacions de Trobat a la DO Costers del Segre ©JosepAPérez

Amb el treball dut a terme, la DO Costers del Segre preveu recuperar varietats autòctones que potenciïn la singularitat del raïm i aportar un valor afegit a la qualitat als vins lleidatans. Una tasca que ja s'està fent en una desena de cellers fent recerca sobre les varietats amb plantacions i vinificacions a diferents terrers, segons explica Pau Moragas, responsable del Grup de Treball de recuperació del patrimoni vitivinícola de la DO.

El projecte ha arribat a una primera fase de producció experimental amb Trobat, una varietat antiga i gairebé desapareguda de raïm negre molt característica de les comarques de Ponent. Per desplegar la iniciativa es va crear un grup operatiu liderat per la DO Costers del Segre, coordinat per l'Associació AEI Innovi; i la participació de l'INCAVI. Els resultats de la primera vinificació es va dur a terme en els cellers Cérvoles, L'Olivera, Mas Blanch i Jové, Raimat, i l'INCAVI, com a centre tecnològic.

Tast de les vinificacions de Trobat a la DO Costers del Segre ©JosepAPérez 3
Tast de les vinificacions de Trobat a la DO Costers del Segre ©JosepAPérez

Aquest dimarts es va presentar en el marc del Palau Robert de Barcelona les primeres vinificacions experimentals del grup operatiu dutes a terme amb la varietat Trobat. Un acte que va estar presidit per la directora de l'INCAVI, Alba Balcells i el president de la DO Costers del Segre, Tomàs Cusiné, que van presentar el projecte i van donar pas a un tast de les vinificacions dutes a terme pels cellers Cérvoles, L'Olivera, Mas Blanch i Jové, Raimat, i l'INCAVI. 

La varietat ancestral del Trobat

La varietat de raïm Trobat ©INCAVI
La varietat de raïm Trobat ©INCAVI

El Trobat és una varietat antiga i una de les més comunes de les vinyes velles de les comarques de Ponent i el Pirineu. Dóna lloc a ceps espectaculars dels quals pengen raïms negres i brollen bons vins. Ha sobreviscut en les vinyes destinades a l’autoconsum i als vins locals. Entre els anys 2009 i 2014, va ser àmpliament prospectada en la zona del Montsec i la comarca de la Noguera pel col·lectiu Cultures Trobades. En algunes d’aquelles vinyes històriques hi era la varietat principal. 

Forma una planta de gran vigor, imponent i de molta plasticitat en la seva conducció tradicional de vas. Les fulles són pentagonals, dobles com el cuir i molt solcades en l’anvers.  Fa un raïm llarg i de compacitat mitjana i un gra mitjà-petit, esfèric i blau-negre en madur.

Històricament, se n’ha fet vi negre sovint acompanyada d’altres varietats com el Pica-poll Negre, Monastrell, Negral, Garnatxa, Macabeu, Panser i Malvasia. En vins monovarietals adopta un cos lleuger, mitjana coloració i moderada graduació. Transmet un sabor permanent i peculiar, a prop de les fruites àcides i la regalèssia. 

La menció Trobat apareix en els censos vitícoles dels darrers anys del segle XIX a bona part de la província de Lleida. 

Comentaris