17.05.2021 |
Territoris.cat

MÉS D'UN CENTENAR DE PERSONES ES CONCENTREN A LA PLAÇA PAERIA PER DEFENSAR QUE "LA CULTURA ÉS SEGURA"

El sector cultural rebutja les restriccions en aquest àmbit i reclama la reobertura d'espais

salvador miret Pla obert de la concentració del sector cultural de Lleida a la plaça Paeria per rebutjar les darreres restriccions i per defensar que "la cultura és segura", el 3 de novembre del 2020. (Horitzontal)
Concentració del sector cultural de Lleida a la plaça Paeria per rebutjar les darreres restriccions - Salvador Miret
El sector cultural rebutja les restriccions en aquest àmbit i reclama la reobertura d'espais

El sector de la cultura de Lleida es va concentrar aquest dimarts al vespre a la plaça Paeria de Lleida per rebutjar les darreres restriccions decretades pel Govern en l'àmbit cultural per la Covid-19 i denunciar l'afectació que estan suposant als professionals i equipaments, amb la pèrdua d'ingressos però, sobretot, de llocs de treball. Més d'un centenar de persones, moltes d'elles vestides de negre en senyal de dol per la cultura, van defensar que és un sector "segur" i, per això,van reclamar la reobertura de teatres, sales de concerts i de la resta d'espais culturals que han hagut de tancar arran de les noves restriccions. Durant la protesta, es va llegir un manifest unitari i també es van dur a terme actuacions musicals i de dansa.

Diversos representants del sector cultural lleidatàt van llegir un manifest unitari en què van defensar que "la cultura és segura". "Si ens fan baixar la persiana és perquè no som rendibles", i "volem actuar, treballar, que ens deixin fer la nostra feina, perquè estem convençudes que la podem fer amb unes condicions de seguretat sanitària que no contribueixen a l'augment de contagis", afegia el manifest.

En aquests sentit, les desenes de persones que van participar en l'acció de protesta van expressar el seu malestar davant el nou tancament de teatres, sales de concerts i d'altres espais culturals i en van exigir la reobertura immediata. "Després de mesos de 'bolos' cancel·lats, de mirar de refer-nos, de veure com ens venien la idea que tota la responsabilitat de mantenir-nos depenia de la nostra capacitat de reinventar-nos, de donar-nos suport les unes a les altres, de veure com la precarietat del nostre sector arribava a límits insospitats amb la nova normalitat, ens tornaven a tancar, i no hi podíem fer res", lamentaven en el document que s'ha llegit.

Entre els assistents, es van poder llegir pancartes amb lemes com ara 'sense cultura, no hi ha futur', 'mesures dignes pels treballadors de la cultura', 'fem visible la indústria invisible, no volem desaparèixer' o bé 'esglésies plenes, teatres buits', entre altres. La concentració, que es va desenvolupar sota una lleugera pluja, va comptar amb actuacions musicals i de dansa de la banda Pixie i Dixie i d'alumnes de l'escola de Dansa Dancescape, entre altres.

El sector cultural rebutja les restriccions en aquest àmbit i reclama la reobertura d'espais
comentaris