La crisi, un desencadenant en l'augment de la depressió i problemes de salut mental

Miquel Calzada, en la lectura del manifest en l'acte del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya, va considerar d'"insuficients" els esforços actuals en pro de la Salut Mental i va recordar que "no podem permetre aturades en l'atenció a les persones" perquè suposaria "majors costos personals i econòmics a llarg termini".

Diada Salut Mental
photo_camera Commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental a Sabadell

La depressió podria convertir-se al 2020 en la segona causa de discapacitat al món.

La Federació catalana d'associacions de familiars i persones amb problemes mentals (FECAFAMM) ha alertat que la depressió ha anat a l'alça a causa de la crisi, així com la majoria de malalties mentals. Les pèrdues econòmiques derivades dels problemes de salut mental poden representar el 4% del PIB d'un país, per la qual cosa, des de la FECAFAMM que aglutina a les associacions de familiars i persones amb problemes mentals de Catalunya i alertats per l'increment d'aquestes dades, ha reclamat que l'administració no retiri els recursos a aquestes associacions i federacions perquè no fer-ho tindria un cost econòmic per Catalunya. Des del govern s'ha transmés un compromís de vetllar per la inclusió social i laboral de les persones afectades i s'ha anunciat un pla integral pilot d'atenció als afectats que va començar a Sabadell. 

Per altra banda, el president de la FECAFAMM, Xavier Trabado, en la seva intervenció, va posar especial atenció en no estigmatitzar a les persones afectades d'una malaltia mental, sobretot va fer referència a l'àmbit dels mitjans de comunicació, en el que hi ha una tendència mundial al tractament de qualsevol notícia des del sensacionalisme, i va posar d'exemple el tractament informatiu que reben algunes notícies que relacionen a un pacient amb trastorn mental  i un delicte per violència, el que reforça l'estigma contra aquests pacients, no així quan en un  delicte similar i no havent-hi trastorn mental en la majoria de casos, s'obviï en canvi si l'autor del fet té alguna malaltia física.

Així mateix, va reclamar que l'atenció a les persones afectades per una malaltia mental requereix tres vegades les infraestructures actuals i considera que la millora de la detecció en l'atenció primària pot ser una bona manera de millorar les coses i una eina útil per fer-hi front. Trabado va lamentar que aquest col·lectiu se senti "com Catalunya amb l'estat", doncs s'ha sentit discriminat tant en epòca de "vaques grosses" com en època de "vaques flaques". 

Finalment, Trabado va alertar sobre l'augment dels suicidis degut a la crisi, que fins el 2007 s'havia registrat una tendència a la baixa i va lamentar que entre els homes de 30 i 44 anys, sigui la primera causa de mort, i que sigui la segona en la franja de 15 a 29 anys. 

En aquest aspecte, el conseller Boi Ruiz, es va mostrar preocupat per l'augment de suïcidis de gent gran i per això va afegir que s'actuarà en aquestes vies, ja que s'ha canviat el "patró´" de les persones que arriben a aquest punt. Tot i així va afegir que la taxa de suïcidis a Catalunya és de 5,8 cada 100.000 persones i que és substancialment inferior al 7 que es supera a Europa. 

Per la seva part, Josep Lluís Cleries, conseller de Benestar Social i Família, va manifestar el seu compromís per seguir treballant per tal que les persones en aquestes situacions puguin gaudir d'una "normalitat" i va lamentar que siguin persones "estigmatitzades", assegurant que l'administració catalana es compromet sobretot, a millorar la inclusió laboral d'aquest col·lectiu com una arma per a la seva inclusió social. També va criticar la desinversió del govern espanyol que afecta l'acció que pot fer l'administració en aquest àmbit.

A l'acte hi van assistir representants de l'Associació Salut Mental del Pla d'Urgell, l'Associació Salut Mental La Noguera i l'Associació de Salut Mental Ponent entre d'altres que es van desplaçar a Sabadell.

Comentaris