23.09.2019 |
Territoris.cat

Purgatori, l'aposta de la Família Torres per Costers del Segre a les Garrigues

Miquel Torres en la sala de botes del celler Purgatori a Juneda
Miquel Torres en la sala de botes del celler Purgatori a Juneda
Purgatori, l'aposta de la Família Torres per Costers del Segre a les Garrigues

El celler Mas de l'Aranyó es converteix en el vaixell insígnia de la Família Torres en la DO Costers del Segre, una finca de 870 hectàrees al terme de Juneda, que portarà el nom de Purgatori, amb la voluntat de conservar el patrimoni històric i arquitectònic que els monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat van construir al segle XVIII. La llegenda explica que els monjos van ser enviats a terres garriguenques per redimir els seus pecats, conreant oliveres i vinya, motiu del nom de Purgatori.

El director general de Cellers Torres, Miquel Torres, explica que la família va adquirir la finca l'any 1999 amb l'objectiu de recuperar el conreu de la vinya a la zona, on els darrers ceps es van plantar l'any 1987.

Amb l'arribada dels nous propietaris es va tornar a plantar ceps, majoritàriament de les varietats garnatxa i carinyena, i s'ha construït un nou celler seguint criteris d'eficiència energètica i integrat en l'entorn paisatgístic de les Garrigues

Purgatori 2018-Jordi Elias-32Segons Miquel Torres, es tracta de fer un recorregut per la història de la viticultura'' en un lloc que ''permet conèixer com es feia el vi antigament'', una manera de ''recuperar les tradicions. En aquest sentit, ha assenyalat que el vi es diu Purgatori, perquè la zona on s'elabora té un clima molt dur, amb hiverns freds i estius de molta calor. Unes condicions molt favorables pels ceps.

De les 870 hectàrees que té la finca n'hi ha 200 que estan dedicades al cultiu de vinya. Unes 100 són d'oliveres antigues, d'entre 400 i 500 anys, i també hi ha blat i ametllers. La resta, prop de 500 són de zona boscosa, que forma part de l'Espai Natural Protegit dels Bessons. Segons Torres, tot un ecosistema on la vinya conviu amb la fauna i la flora'.

El celler integrat a la masia conforma un espai funcional de 1.800 metres quadrats, banyat amb llum natural a través de grans finestrals i en el qual s'han utilitzat materials nobles de proveïdors de la zona 

Visita guiada a la finca Mas de l'Aranyó de la Família TorresLes instal·lacions del cellers disposen de 46 dipòsits de diferents mides i materials per a la fermentació i criança del vi. N'hi ha fets de formigó que són únics, ja que han estat fabricats amb una barreja de terra de la mateixa vinya amb la idea de potenciar l'expressió de procedència del vi. També compta amb una sala d'envelliment amb capacitat per a 400 bótes.

El vi Purgatori de la DO Costers del SegreEl celler s'estrenarà amb la verema d'aquest any i es destinarà a l'elaboració del vi Purgatori, un vi elaborat amb varietat típicament, mediterrànies com la garnatxa i la carinyena i procedent de la vinya que es troba davant de l'edifici. És l'únic vi de la Família Torres emparat sota la DO Costers del Segre, el nom del qual simbolitza la dura vida dels monjos que eren enviats a aquesta zona, allunyada del monestir. Aquest és el cinquè celler de la Família Torres a Catalunya i se suma als tres del Penedès i al del Priorat.

Comentarios