09.08.2022 |
L'opinió de
Redacció Territoris territoris2012

Don Tancredo a la Moncloa

Sense ànim de fer-me passar per aficionat o entès en tauromàquia, voldria referir-me a la darrera figura colossal d'aquesta activitat, sorgida recentment al coso de Moncloa: Mariano Rajoy, conegut també com “El niño de los hilillos”.

Open Night!

A vegades la gent es pregunta com és que una ciutat relativament petita com Mollerussa ha aconseguit al llarg dels últims 30 anys un posicionament tan potent com a ciutat referència de les terres de Lleida. 

El peix que es mossega la cua

Les tauletes tàctils, bicis elèctriques, mòbils, impressores làser, Smart TV, tecnologia LED, càmeres fotogràfiques, navegació GPS, consoles i videojocs i  ordinadors  de gran autonomia, i altres complements al PC com ara els anti-virus, són infinitat d’electrodomèstics nous i eficaços que mai ens haguéssim pogut imaginar que existirien en la vida quotidiana dels humans i al segle XXI.

Alliçonadora actuació del món local

Després dels devastadors aiguats que ha patit la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, així com els danys que la calamarsa ha provocat en diferents explotacions de les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell i la Noguera, voldria expressar públicament el suport de la Diputació de Lleida a tots i cadascun dels pobles, però especialment, a les persones que estan patint directament els perjudicis d’aquests temporals i oferir de nou a les autoritats locals i comarcals competents el màxim suport d’aquesta institució en tots aquells àmbits on pugui ser present.  

Herois anònims

No fa gaires dies ens va visitar una bona amiga i col·laboradora d'aquest diari, una de les assídues visites que, ella i el seu marit, fan a la redacció quan es...

Quiasme

Aquesta paraula no recordo haver-la sentida mai, és per això que l’he escollit pel títol perquè no els passi el mateix que a mi. La culpa de tot plegat la té la següent frase: “L’ocell no canta perquè és feliç, és feliç perquè canta.”

La paella pel mànec

Volar-los-hi la Copa d’Europa i la del Rei ja és tenir mala sort, pobres nois! I a sobre aguantar la picaresca de la seva famosa “dècima”... Però d’aquella sonada celebració de la Copa del Rei, dels molts moments claus del partit: expulsions, empentes, agressions ...

Causa, efecte ...

Benvinguts a la societat global i complexa, on les nostres accions (i sobretot compres) repercuteixen a persones de l’altra punta del món. I no cal anar tant lluny: desnonaments, corrupció, crisi... alguns pensareu que anem directes cap a l’infern i que què hem fet nosaltres per merèixer això.

A la merda!, i perdoni'n l'expressió

Els catalans no hem estat prou exigents amb els nostres representants, ens hem deixat portar per doctrines i idearis amb la sensació que, com el Barça, sempre seríem campions, però ara la bossa ja no sona i s'ha de reconèixer que en alguns àmbits del desenvolupament hem fet tard.

L'època daurada de l'enquesta

L’ésser humà viu alleujat en l’estabilitat i l’ordre previsible. Quan això es perd, la preocupació per l’esdevenir genera conductes resolutives, i els gurus, endevins i visionaris troben camp adobat per les seves activitats.

Un bri d'alegria

Aquest dies toca posar-n’hi un. La meva impaciència d’escriure la reparo recorrent al refranyer. Alguna vegada és la definició exquisida que en fa Josep Pla de la primavera la que em remou. Altres em voldria embolcallar amb el poema de Joan Maragall, l’Ametller: ets la pau que s'anuncia/ entre sol, núvols i vent.

Gràcies un any més

  La 141a Fira de Sant Josep va tancar portes ahir assolint un altre cop, tot i que la climatologia ens va jugar en contra, un gran poder de convocatòria i alhora generant també confiança en el sector.

Reformem el món local, sí, però des de Catalunya

10 raons del perquè estic en contra de la reforma del món local que proposa el Ministre Montoro: Perquè la Generalitat de Catalunya té competències plenes en el món local i, per tant, aquest avantprojecte de llei NO pot ser d’aplicació a Catalunya ja que vulnera el marc competencial català.

Any Espriu (1913-2013)

  Entre els noms d’Espriu i matrioixca jo no sabria dir quina correlació hi ha, però us transcriuré una bonica metàfora per començar: “L’obra literària d’Espriu és com aquelles nines russes que n’amaguen d’altres a dins. A sota del primer significat n’hi ha un altre, i a sota d’aquest segon, encara un altre...

Sabors de proximitat - La gastronomia en un clic

  Diuen que quan s’incorpora un nou col·laborador en una publicació, sigui digital o no, semblaria prou correcte que fes una nota de presentació. Potser això ja no s’estila. Però permeteu-me que ho faci en honor al meu segon cognom, el cognom que m’ha donat la mare. Sóc un aprenent d’escriptor que porta dos cognoms molt arrelats a Juneda i de retruc, en el segon cas, a la tradició garriguenca.

Millor salvatges que corruptes

Comença amb un senzill puro, un dinar, una festa –una mica de confeti--, un regalet  --per a la dona home, que la faràs feliç--. O també pot començar amb un “és pel partit”, “els objectius són molt importants, però per fer-ho falta finançament”: És per la causa.

"Honorable" presidente Rajoy

  "Muy Honorable"  presidente Rajoy, me dirijo a usted, en Español, porque en Lleida también sabemos hablar este idioma, y a riesgo de que se irriten algunos lectores de este modesto medio digital. Pero lo hago con la intención de que usted lo pueda entender, y los miembros de su gabinete.

I si ets Art, on vas?

  S’ha posat molt de moda, quasi per odiosa obligació, l’anunci de tv3 que ens diu que hem de reciclar i que no ens hem d’equivocar de contenidor al llençar els residus. Hi ha, però, altres àrees o qüestions que no són residus i que tampoc tenim massa clar on han d’anar.

Com ho vivim

  El bon gust que ens va deixar el passat 16 de desembre encara l’assaborim.La Maratómés solidària del món. Una Marató de rècords. Tots els catalans ens vam mobilitzar pel càncer, una malaltia que tothom té molt a prop. El llacet de color rosa és l’emblema del càncer de mama, el lila el pancreàtic, el negre el melanoma, el vermell contra la sida i la droga.

Una mica de cianur no fa mal

  Sexisme, xenofòbia, homofòbia i classisme són conceptes que provoquen rebuig arreu on siguin escoltats. Maltractar una dona (o un home), intentar curar a l’homosexual, marginar a l’immigrant i denigrar a un sense-sostre són conductes que cap individu de la nostra glorificada societat occidental toleraria.

Territoris Garrigues

  El projecte territoris.cat ha començat la seva expansió amb la secció de Garrigues, la primera de les comarques que s'incorpora al diari digital, i que va tenir en la Fira de l'Oli el seu major exponent informatiu. Territoris.

Cabrer, Gotim, Bagot

  Amb el primer mot del títol més o menys em situo, en canvi amb gotim i bagot em descol·loco. Són dues paraules que em sonaven a xinès, vull dir que les tenia perdudes al diccionari, com tantes i tantes altres... Quina catalana que sóc ! I desprès predico que sóc una fan de la nostra llengua. En canvi, hi ha un iaio molt eixerit que diu: des de que m’he jubilat tinc un ofici molt interessant.

Carta als Reis Mags

Benvolguts Reis Mags: Potser no us recordeu de nosaltres, perquè la majoria fa més de vint anys que no us escrivíem, però atès que aquest any costa molt tirar endavat les coses, hem pensat que potser ens podria anar bé una petita ajuda...O potser hauria de ser gran! Som els socis dels

I la falç... catalans?

  Està a l'ordre del dia, tot l'enrenou del cas Pallerols que ha demostrat la trama de finançament fraudulent d'Unió Democràtica a través de centres de formació. Després de vint anys de procés, finalment tot s'ha resolt amb el que anomenen en termes jurídics un pacte de conformitat, o sigui que els inculpats reconeixen la falta, tornaran els diners i aquí pau i després  glòria...

Abordem seriosament els desnonaments

  La batalla per la hipocresia i la gestió en matèria de desnonaments a les institucions lleidatanes, està arribant al ridícul. Durant el ple del 30 de març del passat any, es va aprovar que els bancs es fessin càrrec de la plusvàlua de les persones afectades per la hipoteca que estiguessin incloses dins el “código de buenas prácticas” decretat pel Govern Central.

Any nou, decisions noves

  Adéu, adéu, 2012. Finalment el món no es va acabar el 21 de desembre. Acabes aquí el teu recorregut d’huracà, que ha deixat a la nostra platja records variats. Molt patiment, sí. Desconcert i preguntes sense resposta. Però també algunes pedres precioses, art, música i una recerca incessant de noves solucions, urgents, per a aquest llarg ocàs d’una era.

Baltasar destenyit a Lleida

  Quan el patetisme de pintar el rei negre semblava eradicat, el maquillatge torna a la cavalcada de Lleida, una ciutat on conviuen més de 20.000 persones migrades, bona part de pell negra.

Els Reis Mags són veritat?

  En els últims dies hem llegit que el papa Benet XVI en el seu llibre La infantesa de Jesús, explica que els Reis Mags no venien d’Orient sinó que eren andalusos, però no em cal anar tan lluny, ja que en el llibre Les hores,  de Josep Pla hi he trobat l’encapçalament: “Tot aquest món deliciós de l’Epifania està densament immergit en màgia i llegenda”. I segueix...